Tjänster
 
 Bildhuggeri
Första resan till Tibro gjorde Bengt-Erik 1982 och gick då bildhuggarutbildningen på 52 veckor där det ingick kunskaper gällande rokoko- och gustaviansk stil, kännedom om olika träslag, verktygsvana, slipning av verktyg och hopskärningar samt komposition av egna mönster.

Under åren som gått har han tillverkat och restaurerat speglar och andra möbler, då han också har stor kännedom om ytbehandling (fransk polering) och komposition av färgnyanser.

Läs mera om utbildning och kurser inom bildhuggeri på undersidan
Utbildning.
Ta också en titt i Galleriet och på Projektsidan!
 Förgyllning
1987 gick Bengt-Erik Nilsson i den första kullen, på 40 veckor, förgyllarutbildningen i Tibro.
Där ingick mestadels inomhus polimentförgyllning och då i huvudsak lagningsarbeten och omförgyllningar av speglar och pendyler.

Han har gjort många kyrkliga inomhusförgyllningar med äldre polimentförgyllning med polerat guld. Det innebär användande av animaliskt lim och krita. Under de senare åren även utomhus med oljeförgyllning och i matt guld.

Slagmetall är en oädel metall och en legering av oxysmetaller (t. ex mässing), därför oxideras ytan med tiden och måste ytbehandlas med lack.

Bladguldet som Bengt-Erik arbetar med är för det mesta i 23 ¾ karat och han lägger helst två lager om det gäller utomhus för slitagets skull.
Bladguldet är 8x8 cm och otroligt tunt. På en millimeter ryms 8-10 000 blad. Tjockleken räknas i mÿ. Det sägs att om man valsar ut en solid femkrona i guld kan man förgylla häst och ryttare.

Titta gärna mer här!
Projektsidan
 Motorsågsskulptur
Efter 2007 års vinst i Umeå Träskulpturfestival, gav motorsågandet honom mersmak. Att såga i övergrovt timmer är en riktig utmaning.

Motorsågsskulpterandet ses som en utveckling av många års erfaret av träbildhuggeri, karvsnitt och moraknivstäljande. En ny och spännande nisch. Ingenting är omöjligt, det är bara fantasin som kan begränsa.

Bengt-Erik är uppfödd på ett hemman med tillhörande skog och lärde sig tidigt att hantera motorsågen, vid skogsvård. Han sågar på beställning men kommer gärna till dig för att showa med sågen, -se här några exempel på vad han skapat i
Galleriet

Titta även längst ned på sidan om företaget där han ger rekommendationer om olika sågar.