Om företaget


Träbildhuggeri och Förgyllningsatelje
Det är precis som det låter, ett företag i trä och guldläggar-branschen.

Bengt-Erik Nilsson är träbildhuggare, motorsågsskulptör och förgyllare. Han skulpterar dessutom gärna i is med motorsågen som sitt främsta verktyg.

Bengt-Erik är verksam i Umeå men bedriver bildhuggeri och karvsnittskurser och utbildningar över hela landet, såsom på Vindelns Folkhögskola, Kramfors Träakademi, Älvsbyns Folkhögskola och i olika studieförbunds regier samt Trämänningsträffar i Dalarna.
 

Han har även bedrivit utbildningar på Slöjdlärarutbildningen på Umeå Universitet, Sätergläntan i Insjön, Trädesignprogrammet på Dragonskolan i Umeå, Skytteanska Gymnasieutbildningen i Lycksele, Gålsjöbruk i Örnsköldsvik, Carl Malmstens samt ytbehandlingskurs på Tapetserarutbildningen i Kramfors.

Bengt-Erik Nilsson startade företaget ”Träbildhuggeri och Förgyllningsatelje” 1989 efter att han gått bildhuggar- och förgyllarutbildning i Tibro.

De senaste elva åren finns företaget inrymt i en äldre ladugårdsfastighet, vackert beläget i en av Umeås äldsta och charmigaste stadsdelar, Grubbe.
Där ryms både bildhuggeri och ateljé för förgyllning samt en maskinpark.

Under årens lopp har han förgyllt både inomhus och utomhus, gjort renoverings- bildhuggeri- och träarbeten i mestadels kyrkor, kommunala och statliga byggnader.

Utomhusförgyllning på bl.a tornkorset på Holmsunds Kyrka och skulptering av nya drakhuvuden på Vännäs Stationshus, är hans senaste stora projekt samt som vanligt en hel del jobb på övergrovt timmer förstås.


I augusti 2007 vann han folkets röst och prisbelönades vid Umeå Träskulpturfestival.
Det hela anordnades i Umeå Kommuns regi, under Nolia veckorna.

Han har också fått Umeå Fabriks- och Hantverksförenings första stipendium 1993.

Under Bengt-Eriks vernissage 5 juli 2008 på Slöjdarnas Hus i Vännäsby, bjöd han sin publik på show med motorsåg, likaså på Klabböle Energicentrum 27 juli, i Umeå Energis regi.
Juni – september samma år, ställde han tillsammans med flera av Sveriges duktigaste gubbtäljare ut på Nordiska Museet i Stockholm.
 
 
Elsåg MCE 200 C-BQ
använder han i sammanhang och arrangemang då han sågar inför publik då ljudnivån är av betydelse. Elsågen går betydligt tystare än en bensindriven och man kan dessutom såga inomhus. Snabbkedjespänning och effektstark såg med toppkomfort.
Effekt 2.0 kW. Vikt 4.4 kg.
 


Kvistsåg MS 200 med carvingsvärd
är en liten såg, lätt och smidig, - en riktig proffssåg, som egentligen är en kvistsåg för större träd. Även lämpig som gallringssåg. Bengt-Erik använder denna såg till fin skulptering.
Effekt 1.7 kW/ 2.3 hk. Vikt 3.8 kg.
 


Mellansåg MS 260
använder han vid tuff skrubbning i mindre och medelgrova material. Den är robust och mångsidig, har lång livskvalitet är användarvänlig och lätthanterlig.
Effekt 3.5 hk. Vikt 4.8 kg.
 


Kap- och skrubbsåg MS 361
väljer Bengt-Erik när han behöver en skrubbsåg med mera styrka och hög acceleration och vridmoment. En såg som klarar det mesta tack vare sin motorstyrka och högre cylindervolym. Tacksam att såga i övergrovt virke med.
Effekt 3.4 kW/ 4.6 hk. Vikt 5.6 kg
 


Klyvsåg MS 660
med denna effektstarka såg klyver han och kapar övergrovt timmer. En såg att rekommendera för hög och bra prestanda. Perfekt till mindre sågverk.
Effekt 5.2 kW/ 7.1 hk. Vikt 7.3 kg